marți, 23 octombrie 2007

Cum cumpar hosting?

Achizitionarea unui spatiu pe un server este destul de simpla. Se poate cumpara hosting atat din Romania cat si din strainatate. Este doar o parere personala, dar in general hostingul din Romania este mai scump si de calitate mai slaba ;-). Metodele de plata sunt cele uzuale pentru companiile de hosting din Romania (mandat postal, card, ordin de plata, etc). Companiile straine accepta in general credit card, dar si Paypal, Moneybookers, E-gold, Safepaysolutions si alte procesatoare de plati si incasari. Partea mai grea este alegerea unui host. Principalele criterii sunt:
-viteza de lucru a procesorului (viteza de acces);
-spatiul alocat;
-procentul de uptime (serverele pot avea si ele caderi; procentul de buna functionare raportat la total ore de functionare se numeste uptime);
-banda alocata;
-prezenta (sau absenta) PHP;
-prezenta (sau absenta) Apache;
-prezenta (sau absenta) MySql;
-numarul de conturi de mail care pot fi create;
-subdomenii?
-pretul (in general hostingul se plateste lunar; se obtine un pret mai bun daca se face o singura plata pentru o perioada mai lunga);

Alegerea unui host se face in functie de destinatia websitului pe care vrei sa-l creezi. Daca iti doresti un site numai cu informatii (text, imagini, eventual sunet) poti cumpara un hosting putin pretentios (5-10 Mb de spatiu, 1 adresa mail, uptime bun); daca doresti ca websitul tau sa ruleze o aplicatie (PHP, ASP, baze de date, numar mare de utilizatori) vei avea nevoie de un host care ofera spatiu mare de stocare, banda mare, suport PHP si MySql. Alegerea hostului trebuie facuta cu mare atentie; trebuie cautate in special hosturile care ofera posibilitatea de a testa inainte de cumparare. Plateste mai intai pentru o luna; daca esti multumit poti plati apoi pentru restul anului sau chiar mai mult, pentru a obtine reducerea pretului. In cazul in care doresti sa ai un website foarte mare, foarte stabil (cu un bun uptime), poti opta pentru un server dedicat. Ce inseamna acest lucru? In general, un server poate gazdui cateva mii de websituri. Sa ai un server dedicat inseamna ceea ce si sugereaza termenul - un server care gazduieste exclusiv situl tau. Un server dedicat este insa foarte scump (din motive lesne de inteles) in raport cu un host obisnuit. In general doar marile companii isi permit servere dedicate, daca nu au propriile lor servere.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Simplu: http://hosting.bunt.ro | Bunt Hosting. Oferim servicii de web hosting la preturi accesibile: acum iti poti configura propriul radio in doar cateva minute pentru doar 9 euro!!!

horia spunea...

sau: http://hosting.hinter.ro

Andrei spunea...

Pentru a avea un site pe internet, ar trebui sa ai urmatoarele:

- un nume de domeniu (.ro . com etc)
- un hosting provider
- un website

Toate acestea eu le-am luat de la Greenhosting Romania, la pret destul de bunicel.

O investitie perfecta