luni, 22 octombrie 2007

Cum inregistrez un domeniu si de la cine?

Domeniile se inregistreaza, nu se cumpara. Perioada de inregistrare este de minim un an; se poate inregistra un domeniu si pe o perioada mai mare. Exista si "registrar"-i care pot inregistra domenii "pe viata". Domeniile se pot inregistra separat de hosting; nu este obligatoriu sa le ai pe amandoua daca nu esti sigur ca vrei sa faci un website. In general se vor cauta nume de domenii care sa te reprezinte sau care sa reprezinte cat mai bine ceea ce vrei sa faci pe situl respectiv; sunt de preferat numele scurte, usor de memorat. Pentru a inregistra un domeniu, acesta trebuie sa fie liber = sa nu fi fost inregistrat de alcineva in prealabil. Domeniile se pot imparti in doua grupe mari; pe o parte sunt domeniile generale: *.com (comercial), *.biz (de afaceri), *.org (sunt inregistrate in general de organizatii), *.net, *.info (semnifica in general un site care cuprinde in special informatii, dar sunt si exceptii), *.mobi (site legat de telefonia mobila), iar de cealalta parte domeniile atribuite unor tari: *.us, *.ro, *.md, *.ca, etc.
Domeniile se inregistreaza la "registrari". Preturile variaza de la 1,5 - 2 dolari (pentru domenii info) pana la 15-25 dolari pentru alte extensii. Registrarii din afara accepta de obicei plata prin credit card sau eventual PayPal, iar cei din Romania (care practica preturi mai mari, uneori mult mai mari) modalitatile clasice de plata.
Exemplu de registrar: WebsiteSpot.com

2 comentarii:

Anonim spunea...

as fi fost interesat de un domeniu .ro. As putea inregistra un domeniu .ro platind cu carte de credit?

Cristina spunea...

furnizorii de domenii .ro (si conditiile de plata) pot fi gasiti cautand cu google "inregistrare domeniu ro". sfatul este sa te gandesti bine daca vrei un domeniu .ro si sa-ti alegi cu mare grija furnizorul. consulta-te si cu altii inainte de cumpara. eventual mai cauta pareri si pe forumuri. eu nu am cumparat si nici nu intentionez sa cumpar vreun domeniu .ro, de aceea nu stiu detalii despre acest lucru.